sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Miehen kynsikkäät

Mieheni on kova kalamies ja syksyn tullen tarvitaan hieman lämmikettä reissuille. Siksi ajattelin tehdä hänelle kynsikkäät, jotka lämmittävät mukavasti käsiä, mutta eivät vielä estä solmujen tekoa ja muuta näpertelyä ulkosalla. Neuloin kynsikkäät Novitan 7 veljeksestä, jolloin ei haittaa vaikka ne kastuisivatkin, koska villa kuitenkin lämmittää myös märkänä. Kynsikkäiden teko vaatii jo hieman kokemusta neulomisesta, joten en suosittele tätä ohjetta vasta-alkajalle.



Tarvikkeet:
  • Novitan 7-veljestä
  • Nro 3,5 sukkapuikot
Oikean käden kynsikäs:
Luo puikolle 52 s. Jaa silmukat 4 puikolle niin, että joka toisella puikolla on 12 s ja joka toisella on 14 s. Aloita neulomaan 2 o ja 2 n joustinneuletta suljettuna neuleena. Neulo, kunnes joustinneuleen korkeus on 9 cm. Neulo vielä 2 krs sileää neuletta.  
Peukalokiila: Aloita tämän jälkeen peukalokiilan neulominen, niin että neulot I puikolta 2 s, lisää yksi silmukka ja neulo 2 s ja lisää vielä yksi silmukka ja neulo loput kerroksen s:t. Neulo sileää neuletta 3 krs:ta ja tee uudelleen lisäykset niin, että neulot 1. puikolta 2 s, lisää 1 s, neulo 4 s ja lisää 1 s ja neulo loput kerroksen silmukat. Eli peukalokiila tehdään niin, että joka 4. kerroksella lisätään 2 s ja näiden välistä neulotaan aina 2 s lisää jokaisella lisäyskerroksella. Tee näitä lisäyksiä yhteensä 7 kertaa. Neulo vielä 3 kerrosta sileää ja sen jälkeen I puikolta 2 s ja jätä langalle odottamaan 16 s. Tee odottavien s:n tilalle 2 s langankierrolla. Neulo tämän jälkeen 10 krs:ta sileää.
Pikkurilli: Neulo 20 s. Neulo toiselle puikolle loput 6 s. Neulo vielä 3. puikolta 6 s ja luo langankierrolla 3 s. Sinulla on nyt yhteensä 15 s pikkurilliä varten. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo näillä 15 s:lla sileää suljettuna neuleena yhteensä 10 krs:ta. Päättele silmukat. Poimi pikkurillin reunasta 3 s ja neulo työn lopuilla 43 s:lla vielä kaksi kerrosta ja aloita sitten muut sormet.
Nimetön: Neulo 14 s. Tämän jälkeen neulo kahdelle puikolle seuraavat 15 s ja luo langankierrolla 4 s. Sinulla on nyt yhteensä 19 s nimetöntä varten. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo näillä 19 s:lla sileää suljettuna neuleena yhteensä 12 krs:ta. Päättele silmukat.
Keskisormi: Poimi nimettömän reunasta 4 s ja neulo IV puikolta 6 s. Luo langankierrolla 3 s. Neulo vielä I puikon viimeiset 6 s. Sinulla on nyt yhteensä 19 s keskisormea varten. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo näillä 19 s:lla sileää suljettuna neuleena yhteensä 12 krs:ta. Päättele silmukat.
Etusormi: Poimi keskisormen reunasta 3 s. Sinulla on nyt työssä 19 s etusormea varten. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo näillä 19 silmukalla sileää suljettuna neuleena yhteensä 12 krs:ta. Päättele silmukat.
Peukalo: Poimi peukaloa varten langalle odottamaan jääneet 16 s ja poimi reiän reunasta vielä 4 s. Sinulla on nyt 20 s peukaloa varten. Jaa nämä silmukat neljälle puikolle ja neulo sileää neuletta yhteensä 10 krs:ta. Päättele silmukat.

Vasemman käden kynsikäs:
Neulo vasemman käden kynsikäs muuten samalla tavalla kuin oikean käden kynsikät, mutta peukalokiila tehdään IV puikon lopussa.

Päätele kaikki langanpätkät ja höyrytä kynsikkäät kevyesti.

11 kommenttia:

  1. Hei. En ole koskaan kutonut kynsikkäitä. Luulin sen olevan vaikeaa, mutta ohjeesi oli niin selkeä ja helppo, että onnistuivat hyvin ja eräs mies ilahtuu kovasti. Kiitos hyvästä ohjeesta

    terveisin onnellinen kutoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkurillin teko onnistui, mutta tähän kohtaan tarkennusta kun aloitat ohjeen , neuloa ensin 14s. jaa 15s.kahdelle puikolle meni sekasin mutta tein omin päin kun 19s. pidin kokona sormelle ja olen kokenut Kutojantie, mutta olisin halunnut tehdä ohjeen mukaan, ja neulotaanko langan pätkät piiloon samalla, sekä lisäykset alkupuikolle vai viimeiseksi. Pike

      Poista
  2. Hienoa kuulla, että ohje on toiminut toivotulla tavalla! Pyrin tekemään lisää neuleohjeita tänne, jotta niistä olisi muillekin iloa/hyötyä :)

    VastaaPoista
  3. Hei! Minkä verran sinulla meni lankaa? Minulla on jämälankaa jäljellä, mutta en viitsi aloittaa, jos se ei riitäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mulla meni 7-veljestä lankakerästä vajaa kerällinen. Arvioisin joku 100g. :)

      Poista
  4. Moi, olen tekemässä tätä ohjetta Novitan Venla langasta joka on todella ohutta,ohuempaa kuin nalle. Tuntuu tulevan hirveän iso tai sitten ei kait.

    VastaaPoista
  5. hei mitä tämä lisää silmukka tarkoittaa? nostetaanko se vai neulotaan normaalisti?

    VastaaPoista
  6. Kertokaa monta cm on peukalon juuresta pikkurillin alkuu???. Minä olen paljon kutonut, mutra huono ohje.

    VastaaPoista
  7. Minun miehen käteen tuli sopivampi kun teki peukalokiilassa aina vain 2 välikerrosta lisäysten välissä :)

    VastaaPoista
  8. Minäkin tein ohjeen mukaan 7-veljeksestä ja tuli todella iso, jouduin vähentämään silmukoita. Voisiko ohjeessa olla jokin koko? Ja sain tehtyä kaksi vasemman käden hanskaa, vaikka tein peukalokiilat 1. ja 4. puikolle. Saisiko siihen tarkentavaa ohjetta?

    VastaaPoista