tiistai 7. huhtikuuta 2015

Tuikkuja vanhoista kynttilänpätkistä

Pääsiäisenä oli mukavasti aikaa tutkia kaappien sisältöä ja löysin vanhoja kynttilöitä, joita en ole raaskinut heittää pois. Näistä vanhoista kynttilöistä saa hyvin vielä valettua uusia kynttilöitä ja eri värejä yhdistelemällä saa uusia värejä. Kynttilöitä voi valaa lasipurkkiin, tölkkiin tai vaikka maitopurkkiin, kunhan ottaa ennen polttamista kynttilän pois maitopurkista. Itselläni löytyi vanhoja pieniä piirasvuokia, jotka soveltuvat mainiosti tuikkujen tekoon, koska ne kestävät kuumuutta.


Tarvikkeet:
  • Vanhoja kynttilöitä
  • Kuumuutta kestäviä astioita
  • Sydänlankaa
  • Metallilankaa tai tölkkien nipsuja
  • Sukkapuikkoja tai grillitikkuja
  • Sakset, kattila ja kauha


  1. Leikkaa sydänlangasta n. 5 cm pidempiä pätkiä kuin valmis kynttillä on (kuva 1).
  2. Sido sydänlangan toinen pää metallilangan pätkään tai tölkin nipsuun kiinni ja toinen pää sukkapuikkoon tai grillitikkuun kiinni (kuvat 2 ja 3).
  3. Sulata vesihauteessa kynttilän pätkät. Nouki sulaneesta steariinista vanhat sydänlangat pois. Ole varovainen sulan steariinin kanssa! (Kuva 4).
  4. Kasta sydänlangat sulassa steariinissa ja nosta ne kuivumaan (kuva 5).
  5. Kaada muotin pohjalle hieman steariinia ja upota sydän lanka siihen (kuva 6). Anna jähmettyä niin, että metallilanka tai nipsu on muotin pohjassa kiinni.
  6. Täytä muotti varovaisesti täyteen steariinilla (kuva 7). Tarkista, että sydän lanka on hyvin pohjassa kiinni ja että se tulee suoraan. Sydänlankaa voi kiristää kiertämällä sitä sukkapuikon tai grillitikun ympäri.
  7. Anna tuikkujen jähmettyä muutaman tunnin ajan ennen käyttöä (kuva 8).

Polta kynttilöitä aina palamattoman alustan päällä, vaikka ne olisikin valettu kuumuutta kestävään muottiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti